Please update your Flash Player to view content.

Današnja župna kuća-crkva kupljena je 1971. g., kada je i osnovana župa, od obitelji Milivoja Patrona.

Iste jeseni Nadbiskupski duhovni stol uputio je molbu Skupštini općine Sesvete za izdavanje građevinske dozvole za preinačenje nove nedovršene stambene zgrade,  jer je zgradu trebalo preinačiti u svećenikov stan i u prostorije za bogoslužje i vjeronaučnu obuku.

U Sesvetskom Kraljevcu svete mise slave se od 2. travnja 1972. g. te se vrši i druga redovita vjerska djelatnost. Zagrebački nadbiskup dr. Franjo Kuharić 2. svibnja 1972. g. posjetio je Župu, kada je obavio blagoslov kapele u podrumu koja je jedno vrijeme bila i učionica za vjeronauk.

No prve prepreke u radu župe počinju već u lipnju 1972. kada je Općina Sesvete ukinula Rješenje o preinačenju prostora u župni stan uz obrazloženje da odobreno preinačenje nije u skladu s urbanističkim planom naselja Sesvetski Kraljevec.

Župa Isusova uskrsnuća Sesvetski Kraljevec

 Nakon niza pravnih prepiski, među kojima je prijetilo i zatvaranje i spriječavanje bogoslužja u Sesvetskom Kraljevcu, tek je 1975. godine ukinuto rješenje o nedozvoljenoj gradnji u Sesvetskom Kraljevcu.

Sredinom sedamdesetih godina sagrađena je garaža, te radovi popločavanja crkvenog poda kamenom i oblaganje stepenica. Nadalje, 1976. godine zabranjena je daljnja gradnja postojeće zgrade u bogoštovni bjekt te su samo izvodili radovi unutarnjeg uređenja kao manji radovi neposredno ispred župne crkve.

Župa Isusova uskrsnuća Sesvetski Kraljevec

Tek  sredinom 1985. g. tadašnji župšnik, vlč.  Josip Mrzljak predložio  je da se postojeći vjerski objekt u Sesvetskom Kraljevcu ubilježi u GUP.

Prema gradnji današnje g bogoslužnog prostora pristupilo se krajem 80'-ih godina kada je komunistički režim već polako počeo popuštati. U župnoj Spomenici zapisano je kako je na Božić 1988. godine  župnik je obavijestio župljane da je predložena nadogradnja crkve i da su već dobivene neke suglasnosti.

Slika Crkve

U studenom 1989. g dobivena dozvola za gradnju crkve te je potpisan ugovor s poduzećem „Gramont“ iz Zagreba. Kamen-temeljac blagoslovio je kardinal dr. Franjo Kuharić 25. veljače 1990. g.

Prvu svetu misu u novom prostoru slavio je biskup mons. Đuro Kokša 23. prosinca 1990. g. te je tom prigodom blagoslovio novu crkvu, koja ima krov, prozore i vrata. Zvona je blagoslovio mons. Marko Culej 29. ožujka 1992. g., novoposvećeni zagrebački Biskup. Zvona su bila dar Hrvata katolika doseljenih iz Livna i okolice, potom Tomislavgrada i okolice te ostalih župljana.

Župljanima je 29. listopada 1995. g. predstavljen kip uskrsla Isusa, gipsani model prema kojemu će umjetnik Branko Kelčec - Keljo lijevati kip od bronce.

U veljači 1996. g. postavljeni su zvučnici na orgulje, a blagoslov orgulja obavljen je 16. veljače. Upravitelj župe Isusova uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu obavijestio je Nadbiskupski duhovni stol da je 21. travnja 1996. posvećena župna crkva Isusova uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu po rukama uzoritog kardinala Franje Kuharića, nadbiskupa zagrebačkog. Moći sv. Marka Križevčanina ugrađene su u oltar.

U kolovozu 2002. g. kupljen je susjedni voćnjak te izveden veći popravak krovišta.

Po dolasku sadašnjeg župnika, vlč. Ivice Cika, u kolovozu 2007. g. nastavljeno je (pre)uređenje i održavanje crkve i župnog stana prema potrebi.

 

Zagrebačka nadbiskupija
Pastoral mladih
Glas koncila
Hrvatski katolički radio
Radio Marija
Studentski pastoral
Vatican
Hrvatska biskupska konferencija
Pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije
Hrvatski Caritas
Caritas Zagrebačke nadbiskupije

UREDOVNO VRIJEME:

Ponedjeljak 09:00-12:00
Utorak 16:00-19:00
Srijeda 09:00-12:00
Četvrtak 09:00-12:00
Petak 16:00-19:00

 Raspored vrijedi od 27.5.-30.9.2019

 

Župa Isusova uskrsnuća Sesvetski Kraljevec
Tel: 01/2046-529

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Copyright © travanj. 2013. Sva prava pridržana.