Please update your Flash Player to view content.

Potkraj 60-ih godina dvadesetog stoljeća malo naselje pokraj Sesveta i Zagreba počelo je dobivati nove stanovnike. Doseljavanje se odvijalo iz svih krajeva Lijepe naše i susjedne nam bratske Bosne i Hercegovine. Župnik župe Cerje, uz pomoć župnika i dekana u Sesvetama - preč. gosp. Petra Petrinca te nekih svećenika - izražava želju Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu da se u Sesvetskom Kraljevcu oblikuje i osnuje nova župa kako bi se narod, i domaći i doseljeni, imao gdje okupljati i slaviti Boga. Narod koji je ovamo doselio imao je osobitu vjerničku potrebu okupljanja na nedjeljne i blagdanske mise, primanje svetih sakramenata, susreta sa svećenikom – onako kako su to naučili u svome kraju – na rodnoj grudi.

Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić 20. veljače 1971. godine pozitivno odgovara na molbu župnika te Dekretom osniva Župu i prihvaća da nosi titular Isusova uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu. Župa obuhvaća dio dotadašnje župe Cerje i Sesvete, točnije naselja Sesvetski Kraljevec, Kobiljak i Dumovec.

Životni put - duhovni i materijalni - prvih mjeseci i prvih godina nove vjerničke zajednice bio je sličan životu prvih kršćana koji su svoje zajedništvo u vjeri ostvarivali u katakombama: pridržavali su se apostolske pouke, zajedničkog života, lomljenja kruha i molitava.(Dj 2, 42) Podrum župne kuće bio je prvo mjesto javnog ispovijedanja vjere, molitava, slavlja euharistije te primanja svetih sakramenata.

Zajednica je brojčano i duhovno rasla unatoč različitim protivštinama, nerazumijevanju i zabranama preuređivanja prostora unutrašnjosti župne kuće za pastoralne potrebe. Sve te kušnje nisu slomile ovaj pobožan i strpljiv vjernički narod. Često se po noći gradilo, a po danu moralo rušiti. Dok su stizale zabrane, jedna za drugom, plaćanje kazni zbog upotrebe nelegaliziranog prostora, prvi župnik, a sada vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj - mons. Juraj Jezerinac - u Spomenici Župe zapisom svjedoči da se tada okrenuo duhovnom radu i snažnijoj vjerničkoj izgradnji župljana. Bez vidljivog vjerskog objekta - bez crkve - zajednica je rasla i napredovala,radovala se i žalostila, okupljala te uz vjernička uzdizanja njegovali su i ona društveno-sociološka. Živa Crkva u ovim prostorima bila je mjesto susretanja, molitve i druženja. Preko tjedna naporno se radilo, a nedjeljom se ovdje, u crkvi, rado susretalo.

Krajem osamdesetih godina dvadesetog stoljeća osjećalo se popuštanje totalitarnog komunizma te je ondašnji župnik, a sada varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak uvidio mogućnost pozitivnih pomaka na bolje, s obzirom na suradnju s građanskim i državnim vlastima. Konačno, 17. studenoga 1989., dobivena je građevinska dozvola za izgradnju sadašnje crkve.

Blagoslov kamena temeljca 25. veljače 1990. izvršio je kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup. Novu crkvu blagoslovio je 23. prosinca 1990. Đuro Kokša, pomoćni zagrebački biskup.

Kruna mnogih napora, žuljeva, suza, molitava, žrtava, odricanja, materijalnih darova i sposobnosti graditelja bila je posveta crkve i oltara 21. travnja 1996. godine po molitvi kardinala Franje Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa, kada su u oltar ugrađene moći hrvatskog sveca mučenika Marka Križevčanina.

Agresija na Republiku Hrvatsku, Domovinski rat, a kasnije i agresija na Bosnu i Hercegovinu doprinijeli su nesretnim povijesnim okolnostima te su mnoge obitelji s vrećicom na ramenima morale pobjeći sa svojih ognjišta, često puta i zgarišta u neki novi životni prostor obitavanja. Devedesetih godina dvadesetog stoljeća i u novo vrijeme - početka trećeg tisućljeća - Župa doživljava svoj procvat doseljavanjem i nastambom u ovom pitomom prigorskom kraju.

Župnici u novom mileniju Dragutin Karlo Šarc i Franjo Jačmenica, nastavili su duhovni hod,  okupljanje i vodstvo vjernika uvodeći Božji narod u novo tisućljeće; vrijeme izazova i vrijeme traženja novih putova čovjeka prema Bogu.

Sadašnji župnik vlč. Ivica Cik na službi je od kolovoza 2007. godine.

Dana 22. svibnja 2011. godine svečano je proslavljena 40. obljetnica osnutka župe, a  po prvi put kao zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u župi.

Župa Isusova Uskrsnuća Sesvetsk Kraljevec

Zagrebačka nadbiskupija
Pastoral mladih
Glas koncila
Hrvatski katolički radio
Radio Marija
Studentski pastoral
Vatican
Hrvatska biskupska konferencija
Pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije
Hrvatski Caritas
Caritas Zagrebačke nadbiskupije

UREDOVNO VRIJEME:

Ponedjeljak 09:00-12:00
Utorak 16:00-19:00
Srijeda 09:00-12:00
Četvrtak 09:00-12:00
Petak 16:00-19:00

 Raspored vrijedi od 27.5.-30.9.2019

 

Župa Isusova uskrsnuća Sesvetski Kraljevec
Tel: 01/2046-529

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Copyright © travanj. 2013. Sva prava pridržana.